logo2.jpg
   

MÈTODE 5E PER A L'APRENENTATGE DE LES CIÈNCIES

aplicació de Science Bits

 

Des de fa tres anys i de forma progressiva, l’escola ha incorporat la plataforma ScienceBits a les classes de cìències naturals de 5è i 6è d’EP i 1r i 2n d’ESO.

Es tracta d’una eina que cerca treballar les competències bàsiques a la vegada que s'adquireixen els conceptes clau  de les matèries de naturals. El més interessant és que es tracta d’un aprenentatge actiu a través de la investigació i el descobriment.

Aquesta metodologia es va desenvolupar a la dècada dels anys 80 als Estats Únits per l'equip del Biological Science Curriculum Study (BSCS). El model 5E s’utilitza, des de la seva aparició, en múltiples escoles de primària i de secundària dels Estats Units i a molts de llocs del món impulsada per  la International Science Teaching Foundation.

Es tracta d’un model d’ensenyament constructivista de les 5E, on a l’alumne se li planteja un repte: mitjançant experiments i/o situacions quotidianes ha d’observar quins fenòmens tenen lloc per després comprendre la teoria o les lleis que ho expliquen.

Les cinc fases són:

 • ENGAGE (engeguem): consta d’un vídeo introductori que busca despertar la curiositat de l’alumne a través d’exemples quotidians i acaba plantejant una pregunta que hauran de ser capaços de respondre en les següents fases.
 • EXPLORE (explorem): inclou un experiment i sovint un laboratori virtual per dur-lo a terme i se'ls hi plantegen una sèrie de preguntes per interpretar els resultats.
 • EXPLAIN (expliquem): en aquesta fase es facilita tota la teoria relacionada amb el repte plantejat en la primera fase i l’experiment de la segona. A més de la teoria, hi ha tot un seguit d'activitats competencials relacionades amb els coneixements que han d’assolir.
 • ELABORATE (elaborem): l’objectiu d’aquesta fase és aplicar de forma cooperativa el que han après en un cas concret. Per exemple, informes mediambientals, campanya de reciclatge per l'escola, cartells divulgatius, presentacions orals.
 • EVALUATE (avaluem): finalment, la plataforma proposa una prova competencial per avaluar si els alumnes han assolit els continguts.

Per què ens sembla interessant ScienceBits?

Aquesta plataforma disposa de gran quantitat de continguts interactius (simuladors, laboratoris virtuals, esquemes, mapes conceptuals…)

 • És un mètode inclusiu. Tots els exercicis es classifiquen segons: reforç, ampliació i nivell de complexitat (d’una, a tres estrelles). Aquest fet permet al professor adaptar els continguts a les necessitats educatives de cada alumne i, poder així, atendre la diversitat a l’aula.

 

 • Treballa les competències bàsiques no només de l’àrea científica-tecnològica sinó que també les competències d’altres àrees (comprensió lectora, competència digital, entre d’altres) i les competències transversals.

 

 • Atorga autonomia als alumnes en la gestió de la seva feina a través de les diferents fases i això fomenta que entre ells s’ajudin, es consultin o comentin el procediment i resultats de les activitats.

Els alumnes de 5è EP han estat els primers en estrenar els nous microscopis que des del Departament de Ciències s'han adquirit per a Primària en aquest curs 2019-2020. La seva feina ha estat ben interessant, la tinció de la cèl·lula de la ceba per observar-la amb els microscopis. A partir d'ara, els diferents nivells de primària podran fer ús d'aquest instrumental per apropar-se a la ciència.

Imatge  Imatge   Imatge

INFORMACIONS DIVULGATIVES DEL DEPARTAMENT 

Mitjançant el compte oficial de l'escola a la xarxa Twitter, el departament de Ciències Naturals us anirà informant d'aquelles activitats divulgatives que organitzen diferents organismes per a realitzar amb infants o amb família els horabaixes i els caps de setmana.

Des del Departament volem posar al vostre abast tota aquesta informació perquè ho tengueu més fàcil el poder accedir a tot el que es fa en relació al món de les ciències i la natura.

Esperam que pugui ser de la vostra utilitat.

Resultado de imagen de espais naturals illes balears   Resultado de imagen de nit investigadors   Resultado de imagen de uib  Resultado de imagen de ibanat   Resultado de imagen de ciencia per a tothom   Resultado de imagen de som uib

Arxius dels documents de Qualificació de les àrees de Física i Química d'ESO

Resultado de imagen de fisica quimica

Crit_FisQui_2n_ESO.pdf

Crit_FisQui_4t_ESO.pdf

Arxius dels documents de Qualificació de les àrees de Biologia i Geologia d'ESO

Resultado de imagen de BIOLOGIA GEOLOGIA

Crit_BioGeo_3r_ESO.pdf

Crit_BioGeo_4t_ESO.pdf

Arxius amb els criteris de Qualificació de l'àrea de Ciències Naturals de l'Ed. Primària

Resultado de imagen de ciencies naturals

Crit_Nat_1r_i_2n_EP.pdf

Crit_Nat_3r_EP.pdf

Crit_Nat_4t_EP.pdf

Crit_Nat_5_i_6_EP.pdf

Formulació Inorgànica Bàsica (exercicis resolts):

files/Solucions-FIB.pdf

files/Solucions-FIB.doc

Formulació Inorgànica Bàsica (exercicis resolts)

solucions fib.pdf

   

Blog SC Connecta (2)  

 • scconnecta
   

CANALS OFICIALS  

 • Facebook
 • Twiter
 • Youtube
 • Flickr
 • Instagram
   

Agenda  

Juliol 2022
L M X J V S D
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
   

Medi Ambient  

   

TELÈFON D'AJUDA NINS_i_ADOLESCENTS  

   
© SAGRAT COR PALMA